WIST U DATÖ

17-05-2014 Reactie supportersclub Oranje op clubcard KNVB
Er is vanuit de KNVB een persbericht gegaan waarin zij stellen met een Oranje Club Card te komen. Die hebben onze leden al 18 jaar! Er veranderd voor onze leden weinig. In ons lidmaatschap zit het komende seizoen gewoon de Oranje Club Card en die wordt, zoals al 18 jaar lang, in augustus aan onze leden gezonden. En daarnaast krijgen onze leden met hun Oranje Club Card korting op kaarten van het Nederlands elftal. De KNVB zal in hun puntensysteem voor Euro 2016 punten geven voor kaarten die worden gekocht in de komende twee jaar. Voor onze leden geldt dat zij extra punten krijgen op basis van hun historie, en hebben dus een voorsprong.

 

Wij zijn het niet eens met wat de KNVB nu doet met de kans op kaarten voor de Oranjefans tijdens EK's en WK's. Want de trouwe Oranje aanhang zoals wij die kennen, verliest hier iets. We hebben er uitvoerig met de KNVB over gesproken en onze mening duidelijk gemaakt, maar uiteindelijk gaan wij er niet over. We hebben er in ieder geval wel voor gezorgd dat onze leden er zo weinig mogelijk last van hebben. Ze hebben automatisch een Oranje ClubCard en behouden in ieder geval een deel van hun historisch opgebouwde punten. SCO leden blijven dus het meest begunstigd. De beste kans op kaarten voor EK 2016 hebben onze leden dankzij hun jarenlange lidmaatschap van de SCO. En voor het eerst in 20 jaar krijgen onze leden korting op kaarten voor wedstrijden zonder dat ze daarvoor een passe-partout hoeven te kopenĒ.

 

Dan veranderd er in september nog iets zeer essentieels, maar dat vreselijk goede Oranjenieuws kunnen wij nu nog niet met jullie delen.

 

15-05-2014 KNVB introduceert nieuwe Oranje ClubCard
Per 1 juli 2014 introduceert de KNVB de Oranje ClubCard. De Oranje ClubCard is de nieuwe officiŽle ClubCard waarmee Oranjesupporters korting bij thuiswedstrijden krijgen en exclusief toegang hebben tot kaarten voor de uitwedstrijden en eindtoernooien van Oranje. Een deel van de toewijzing en kaartverkoop voor bijvoorbeeld eindtoernooien verliep voorheen via de Supportersclub Oranje (SCO). Vanaf 1 juli kunnen kaarten voor uitwedstrijden en toernooien uitsluitend met de Oranje ClubCard worden verkregen. Het blijft voor de miljoenen Oranjeliefhebbers in Nederland wel mogelijk om zonder Oranje ClubCard de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal te bezoeken. De KNVB wil in de toekomst zoveel mogelijk Oranjesupporters betrekken bij Oranje en hen de mogelijkheid geven om een EK of een WK mee te maken. Dit betekent dat supporters die de uit- en thuiswedstrijden van Oranje regelmatig bezoeken, een grotere kans hebben om Oranje te steunen tijdens een eindtoernooi. Om dit mogelijk te maken, gaat de KNVB de Oranjefans bedienen via een eigen Oranje ClubCard.

 

Door wedstrijden te bezoeken met een Oranje ClubCard worden punten gespaard. Het aantal verzamelde punten bepaalt de verdeling van kaarten voor de grote toernooien. Ook wil de KNVB de supporters een belangrijke stem geven in het te voeren beleid en acties van fans in en rondom het stadion ondersteunen. Tijdens de afgelopen maanden heeft OnsOranje - het fanplatform van de KNVB - verschillende Oranjesupporters hierover mee laten denken. ,,Betrokkenheid van alle fans bij Oranje staat centraal. Het draait in het nieuwe model niet meer om de supporter die het langst lid is, maar juist om de trouwste supporter. Via de Oranje ClubCard krijgen dus ook jonge fans die zich fanatiek tonen en veel wedstrijden bezoeken, de mogelijkheid om het Nederlands elftal aan te moedigen tijdens een EK of WK. De aller-trouwste supporters, de 200 met de meeste punten, verzekeren we van kaarten. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de Oranjesupporter een eigen podium krijgt en mee kan denken over het te voeren beleid. Hiervoor zullen wij onder meer een speciale Supportersvertegenwoordiging in het leven roepen die periodiek zijn stem kan laten horenĒ, aldus een woordvoerder van de bond.

 

De nieuwe Oranje ClubCard wordt uitgegeven door OnsOranje; het fanplatform van de KNVB. De Oranje ClubCard is met ingang van 1 juli 2014 de enige officiŽle ClubCard voor Oranjesupporters. Houders krijgen tien tot 25 procent korting op thuiswedstrijden en exclusief toegang (op basis van beschikbaarheid) tot kaarten voor uitwedstrijden en EKís en WKís. Daarnaast wordt korting verkregen op fanartikelen, speciale aanbiedingen en blijven fans op de hoogte van het laatste Oranjenieuws.

 

OnsOranje is namens de KNVB verantwoordelijk voor de verdeling van alle kaarten voor EKís en WKís die door de bond worden toegekend aan de Oranjesupporters. In het geval de vraag het aanbod overstijgt, gebeurt dit via een loting op basis van het nieuwe puntensysteem. De Oranje ClubCard is per direct te verkrijgen voor een introductieprijs van 25 euro. De reguliere prijs is dertig euro per seizoen waarbij kinderen (jonger dan 15) vijftien euro betalen en KNVB leden tien procent korting krijgen. Voor alle huidige leden van OnsOranje geldt dat het lidmaatschap automatisch wordt omgezet.

 

De KNVB wil de huidige leden van de SCO hierbij zoveel als mogelijk tegemoet komen. Daarom hebben beide partijen afgesproken dat de Oranje ClubCard, inclusief alle voordelen, het aankomende seizoen automatisch onderdeel is van het lidmaatschap van de SCO. In de loop van het aankomende seizoen gaan de KNVB en de SCO hierover verder in overleg. Daarnaast geeft de KNVB alle leden van de SCO erkenning voor hun steun van de afgelopen jaren door middel van het toekennen van eenmalige bonuspunten op basis van hun lidmaatschap en betrokkenheid bij Oranje. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor alle huidige leden van OnsOranje. De SCO is en blijft - als grootste supportersclub van het Oranjelegioen - een belangrijke gesprekspartner van de KNVB.

 

,,Dat de KNVB kaartverkoop voor wedstrijden volledig zelf gaat organiseren lag in de lijn der verwachting; FIFA en UEFA hebben deze stap ook gezetĒ, aldus Theo Pouw, bestuurslid van Supportersclub Oranje. ,,Wij zijn het alleen niet eens met wat de KNVB nu doet met de kans op kaarten voor de Oranjefans tijdens EK's en WK's. Want de trouwe Oranje aanhang zoals wij die kennen, verliest hier iets. We hebben er uitvoerig met de KNVB over gesproken en onze mening duidelijk gemaakt, maar uiteindelijk gaan wij er niet over. We hebben er in ieder geval wel voor gezorgd dat onze leden er zo weinig mogelijk last van hebben. Ze hebben automatisch een Oranje ClubCard en behouden in ieder geval een deel van hun historisch opgebouwde punten. SCO leden blijven dus het meest begunstigd. De beste kans op kaarten voor EK 2016 hebben onze leden dankzij hun jarenlange lidmaatschap van de SCO. En voor het eerst in twintig jaar krijgen onze leden korting op kaarten voor wedstrijden zonder dat ze daarvoor een passe-partout hoeven te kopen.Ē

 

Alle huidige leden van OnsOranje en de SCO ťn houders van een Oranje ClubCard kunnen vanaf 17 mei exclusief hun passe-partout voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 in Frankrijk bestellen via www.knvb.nl/EK2016.

 

De KNVB benadrukt met klem dat de Oranje ClubCard nog niet nodig is voor het WK2014 in BraziliŽ. Voor meer informatie: www.onsoranje.nl/clubcard en www.knvb.nl/oranjeclubcard.

 

17-10-2013 Alternatief voor FIFA World Ranking
Het door de FIFA gehanteerde systeem om een wereldranglijst op te stellen heeft vele haken en ogen. Er is echter een alternatief beschikbaar. Dit is het zogenaamde World Football Elo Rating systeem. Deze ranglijst houdt met veel meer zaken rekening en geeft daardoor een veel beter beeld van de echte sterkte van de verschillende teams. Klik hieronder voor een link naar het systeem:

www.eloratings.net/

 

Op wikipedia zijn daarnaast nog leuke ranglijsten opgesteld aan de hand van de ELO-ratings door de jaren heen:

en.wikipedia.org/wiki/World_Football_Elo_Ratings

12-09-2013 Hoe stelt de FIFA de wereldranglijst samen?
Sinds 2006 hanteert de wereldvoetbalbond een ander systeem. De resultaten worden niet langer over acht jaar meegeteld, maar over de laatste vier jaar. Daarbij wordt de volgende rekenmodule gebruikt: bij een overwinning krijgt elk land 3 punten, bij een gelijkspel 1 punt en niets bij een nederlaag. De FIFA noemt dat M.

Al die punten worden nu vermenigvuldigd met een coŽfficiŽnt die het belang van de wedstrijd aangeeft. Zo telt een vriendschappelijk interland voor 1. Een WK- of EK-kwalificatiewedstrijd voor 2,5, een duel op een eindronde van een EK of Confederations Cup voor 3 en een duel op een WK voor 4. De FIFA noemt dat I.

De wedstrijdpunten (3 voor een zege, 1 voor een remise) worden ook nog eens vermenigvuldigd met de sterkte van de tegenstander. De FIFA gebruikt daarvoor de volgende formule: 200 - de plek op de ranking. De nummer 118 op de FIFA-ranking heeft dus: 200-118=82. Uitzonderingen zijn de nummer 1 op de FIFA-ranking (200) en Šlle landen vanaf plaats 150, die automatisch een factor 50 krijgen. De FIFA noemt dat T.

Er komt nu nůg iets bij. De FIFA heeft namelijk bepaald dat niet alleen confederations gelijk zijn. Zuid-Amerika wordt bijvoorbeeld, terecht, veel hoger ingeschaald dan AziŽ. Elke confederatie heeft een waarde tussen 0,85 en 1,0, die is gebaseerd op de prestaties tijdens de laatste drie wereldkampioenschappen. De coeficienten zijn: Europa/Zuid-Amerika (UEFA en Conmebol) 1.00, Noord-/Midden-Amerika (Concacaf) 0.88, AziŽ/Afrika (AFC/CAF) 0.86 en OceaniŽ (OFC) 0.85. De coefficienten van beide landen worden gemiddeld en vormen dan C.

En dan als laatste; de laatste 12 maanden tellen voor 100% mee, de 12 maanden daarvoor voor 50%, dan 30% en het vierde jaar telt zelfs nog voor 20% mee.

De formule voor Nederland wordt dan:
M x I x T x C = (0 of 1 of 3) x (1 of 2,5 of 3 of 4) x (1+0,85 of 0,86 of 0,88 of 1)/2 x (200 - positie tegenstander) x 1 = punten per wedstrijd

15-02-2012 Oranje toch wereldkampioen 1978?
De kans bestaat dat Nederland van ťťn van de drie voetbaltrauma's wordt verlost. Volgens diverse Zuid-Amerikaanse media, waaronder El Tribuno, is de kans aanwezig dat de FIFA een onderzoek gaat instellen naar de gang van zaken rond het Argentijnse voetbalelftal, dat Oranje in de finale van het WK van 1978 na verlenging versloeg.

Om de tweede groepsfase van het wereldkampioenschap in eigen land te overleven, moest ArgentiniŽ destijds (21 juni 1978) met minimaal vier goals verschil van Peru winnen. Uiteindelijk wonnen de Argentijnen zelfs met 6-0. De wedstrijd zou - volgens vele verklaringen en getuigenissen - zijn 'gekocht'. Door de overwinning stoomden de Argentijnen - en niet eeuwige rivaal BraziliŽ - door naar de eindstrijd.

Het verdere verhaal is bekend. Rob Rensenbrink schoot in de finale vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd (bij een stand van 1-1) op de paal. In de noodzakelijk geworden verlenging verloor Oranje met 3-1.

Oud-senator van Peru, Genaro Ledesma, heeft inmiddels onder ede - tijdens het huidige proces tegen Francisco Morales Bermķdez (de toenmalige president van Peru, 1975-1980) - verklaard dat er aan de ruime nederlaag van zijn land een politieke reden ten grondslag ligt. Zo zou Bermķdez een 'politieke afspraak' over de uitlevering van dertien Peruaanse dissidenten hebben gemaakt met de Argentijnse dictator Jorge Videla.

13-12-2010 Fuentes: ĎSpanje won het WK met dopingí
De Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes, hoofdverdachte in een omvangrijke dopingzaak, zou zich tegen celgenoten hebben uitgelaten over het Spaanse voetbalteam. ĎZe zijn de wereldbeker kwijt als ik mijn mond opendoe.í De Spaanse sportkrant Marca tekende dat op. Ook het Europees Kampioenschap van 2008 zou met behulp van doping zijn binnengehaald. ControversiŽle uitspraken, maar wel van een onbetrouwbare sportarts die weinig meer te verliezen heeft. Xavi Hernandez, Spaans international, ontkent dan ook: Ďik kan met volle zekerheid zeggen dat we het WK hebben gewonnen zonder hulp van doping.í Nederland verloor de finale van het WK na verlenging met 1-0 van Spanje. Fuentes zit vast voor een dopingschandaal dat zich vooral in de wielerwereld afspeelt, al heeft hij zelf al vaker geroepen dat ook andere sporters bij hem aanklopten. De Franse krant Le Monde meldde vier jaar geleden dat FC Barcelona en Real Madrid gebruik zouden maken van zijn diensten.

03-06-2010 Feiten over WK-deelnemers
Op het komende wereldkampioenschap zijn natuurlijk veel voetballers actief. Allen verdedigen ze hun vaderland. Elk land mocht 23 spelers selecteren, waarvan drie keepers. Op het WK zijn 32 landen actief, waardoor je al snel op 736 spelers komt! Laat elke technische staf nou ook eens uit 15-20 leden bestaan. Elk land heeft dus rond de 40 man nodig om het maximale uit het WK te halen. Daar komen ook nog de scheidsrechters bij. Om een overzicht van al deze spelers, stafleden en scheidsrechters te krijgen, zou een lijst van 1500 namen kunnen worden gemaakt. Hier is het anders opgelost. 

Eerst een lijst van de vijf meest opmerkelijke feiten over de spelers die actief zijn op het WK:
- 33 spelers uit de Nederlands competitie nemen deel aan het WK 
- 115 van de 736 WK-deelnemers verdienen hun brood in Engeland 
- Chelsea en FC Barcelona zijn de clubs die de meeste spelers leveren 
- Vijf spelers op het WK zijn clubloos 
- Alle 18 Bundesliga-clubs leveren spelers. Bayern MŁnchen het meest, 11

Een lijst met de vijf meest opmerkelijke feiten over de bondscoaches die actief zijn op het WK:
- Otto Rehhagel, bondscoach van Griekenland, is met een leeftijd van 71 jaar de oudste bondscoach 
- Met 35 jaar is VladimŪr Weiss van Slowakije de jongste bondscoach 
- Tien van de 32 bondscoaches komen niet uit het land wat ze trainen.
  Zo heeft AustraliŽ de Nederlander Pim Verbeek als bondscoach 
- Er zijn drie Duitse bondscoaches aanwezig op het WK. Zwitserland, Griekenland en
   natuurlijk Duitsland worden door een Duitser getraind 
- 17 bondscoaches komen uit Europa, waarvan 2 uit Nederland, terwijl er 13 landen uit Europa meedoen.

Een lijst met de vijf meest opmerkelijke feiten over de scheidsrechters die actief zijn op het WK:
- Er zijn 29 scheidsrechters actief op het WK. In totaal zijn er 64 wedstrijden, waardoor elke
   scheidsrechter gemiddeld 2,2 wedstrijden fluit 
- Negen scheidsrechters komen uit Europa. Er zit geen Nederlander bij, maar wel een Belg en een Duitser. 
- Uruguay, Mexico en Nieuw-Zeeland leveren als enige landen meer dan 1 scheidsrechter. Zij leveren er allemaal 2 
- 18 scheidsrechters komen uit een land wat ook actief is op het WK 
- Carlos Amarilla (Algerije) en Carlos Amarilla (Paraguay) kwamen niet door de keuring.
  Martin Vazquez Broquetas (Uruguay) is de vervanger

02-06-2010 Nieuwe records na Nederland-Ghana 
Dinsdagavond zijn er tijdens de wedstrijd Nederland-Ghana drie records verbroken. In de rust van het oefenduel met Ghana werd Michel Vorm gewisseld. Zijn vervanger was de FC Twente-keeper Sander Boschker. Het debuut van Boschker was niet zomaar een debuut. Met 39 jaar was hij de oudste debutant ooit. In 2004 liet Marco van Basten AZ-speler Barry van Galen debuteren met een leeftijd van 34 jaar. Sander Boschker overtrof dit dinsdagavond ruim. Hij was met 39 jaar niet alleen de oudste debutant ooit, hij was ook de oudste speler ooit die het shirt van Nederland mocht dragen. Piet Kraak speelde op 4 november 1959 zijn laatste interland voor Nederland. Hij deed dat met een leeftijd van 38 jaar en 236 dagen. Bondscoach Bert van Marwijk heeft gister ook een record op zijn naam gezet. Achttien wedstrijden lang wist Oranje onder zijn naam niet te verliezen. Op 6 september 2008 wist voor het laatst een ploeg van Nederland te winnen. AustraliŽ was destijds met 2-1 te sterk

19-11-2009 Plaatsing voor play-off pas tijdens kwalificatie aangepast 
HILVERSUM -  Voor de loting van de play-off in Europa waren de vier hoogst genoteerde landen op de wereldranglijst "geplaatst", waardoor deze niet tegen elkaar konden loten. Dit was echter niet de originele opzet. In eerste instantie zou geen enkel land worden "geplaatst". Toevalligerwijs net op het moment dat Frankrijk hoogstwaarschijnlijk niet meer eerste kon worden in de poule en ook Duitsland en Portugal zomaar 2e konden gaan worden in de poule, werd de opzet van de kwalificatie aangepast. Het aanpassen van de regels voor de kwalificatie tijdens de kwalificatie is hoogst ongebruikelijk. Zou Platini hier iets te maken mee kunnen hebben? Op deze manier kon Frankrijk dus niet meer loten tegen een echt topland!

19-11-2009 Loting WK LIVE op tv bij NOS 
HILVERSUM -  De loting voor het WK Voetbal in Zuid-Afrika wordt op 4 december live uitgezonden door de NOS op Nederland 1. Dat heeft de NOS donderdag bekendgemaakt. De loting voor het WK Voetbal in Zuid-Afrika wordt op 4 december live uitgezonden door de NOS op Nederland 1. Het WK wordt gehouden van 11 juni tot 11 juli 2010. De NOS schakelt op 4 december van 17.51 uur tot 19.52 uur over naar Zuid-Afrika waar presentator Jack van Gelder aanwezig is om verslag te doen van het lot van het Nederlands elftal en de andere ploegen. Op 2 december zal bekend worden gemaakt of Nederland in pot 1 of 2 terecht zal komen. Hoogstwaarschijnlijk wordt het pot 2, waardoor er vrijwel zeker minimaal  ťťn sterke tegenstander uit de koker zal komen.

19-11-2009 Oranje voor EK 2012 wťl groepshoofd 
AMSTERDAM -  Oranje komt in pot 1 bij de kwalificatie op weg naar het EK van 2012 in Polen en OekraÔne. In tegenstelling tot het komende WK in Zuid-Afrika is het Nederlands elftal dan wťl groepshoofd. Bij de loting voor het WK in Zuid-Afrika verdwijnt Oranje in pot 2. Oranje heeft de indeling te danken aan de derde plaats op de coŽfficiŽntenranglijst van de Europese voetbalbond (UEFA). De eerste negen van de UEFA-lijst, - samengesteld op basis van de laatste drie kwalificaties en de laatste twee eindtoernooien - zijn als groepshoofd aangewezen bij de loting op 7 februari 2010 in Warschau. De 51 deelnemende landen worden ingedeeld in 6 potten. Daaruit worden 6 groepen van 6 landen en 3 groepen van 5 landen gemaakt. De negen groepswinnaars zijn automatisch geplaatst voor de eindfase, net als de beste tweede. De acht overige nummers twee spelen om de resterende vier plaatsen. Polen en OekraÔne zijn als organisatoren automatisch geplaatst. Daarmee komt het totaal aantal landen (voor het laatst) op zestien. Vanaf Euro 2016 mogen 24 landen deelnemen.

18-12-2007 Email supportersvereniging t.a.v. supporter-klassement
IJMUIDEN: Naar aanleiding van een email van Paul Bitterbal aan de Supportersclub-Oranje kreeg hij onderstaande email:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Geachte heer van der Werf,

Mijn naam is Rob Polderman, ik ben secretaris van Supportersclub Oranje en ontving uw vraag via ons secretariaat.

Zoals u terecht stelt houden wij sinds de oprichting van onze club in augustus 1995 een registratie bij van het wedstrijdbezoek door leden. Dit, gecombineerd met de lengte van het lidmaatschap, geeft het gewicht dat leden hebben in de loting. Van groepen leden die gezamenlijk inschrijven rekenen wij het rekenkundig gemiddelde uit van de leden van de groep. Gezien het aantal van 60.000 leden is voor ons niet doenlijk om met individuele leden te corresponderen over het gewicht per lid. Tevens achten wij het niet wenselijk om te gedetailleerd inzage te verschaffen in de wijze van berekenen van de gewichten. Dit omdat dit onvermijdelijk zal leiden tot oeverloze discussies over de te hanteren parameters. Voorbeeld: u stelt "Ik mag toch aannemen dat het bezoeken van een uitwedstrijd meer punten oplevert, dan het bezoeken van een thuiswedstrijd". Er zijn duizenden leden die dat niet met u eens zullen zijn. Want is iemand die financieel of qua gezinssituatie niet in staat is om uitwedstrijden te bezoeken een minder goede supporter? Moet bezoek aan kwalificatiewedstrijden zwaarder tellen dan bezoek aan oefenwedstrijden, of komen bij oefenwedstrijden juist de echte supporters? En zo zijn er nog wel meer vragen waarover fundamenteel verschil van mening mogelijk is. Wij hebben onze keuzes gemaakt, afgestemd met de KNVB en voeren deze al jaren lang consequent door. Omdat wij wel graag verantwoording willen afleggen over ons beleid in deze en ook over de accuratesse en eerlijkheid van de uitvoering laten wij onszelf graag controleren door de KNVB, een notaris en een accountantskantoor. Wij zijn van mening dat deze maatregelen tezamen aan onze leden een voldoende mate van zekerheid bieden dat wij de kaartverdeling op een zo eerlijk mogelijke manier uitvoeren. Ik vertrouw er op dat ik uw vragen naar behoren heb beantwoord.

Met vriendelijke groet,
Rob Polderman
Secretaris Supportersclub Oranje
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het lijkt dat de SCO geen onderscheid maakt voor de verschillende wedstrijden. Met behulp van dit gegeven kunnen we proberen een klassement op te stellen.

05-12-2007 Van Basten stopt na het EK
ZEIST: Marco van Basten en John van 't Schip hebben dinsdag Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, laten weten dat zij na de eindronde van het Europees kampioenschap in juni 2008 een andere weg zullen inslaan. Van Basten en Van 't Schip hebben de afgelopen jaren met veel voldoening bij de KNVB gewerkt. Zij hebben echter aangegeven niet in aanmerking te willen komen voor eventuele verlenging van hun dienstverband bij de voetbalbond.
,,Als EURO 2008 is afgelopen, hebben we vier jaar het Nederlandse elftal met veel plezier geleid'', aldus Marco van Basten. ,,Na de eindronde van het WK 2006 zien we in het komende Europees kampioenschap een nieuwe grote uitdaging. Na vier jaar wordt het tijd voor een nieuwe omgeving. Hoewel John en ik allebei absoluut geen idee hebben wat de toekomst ons brengt, vonden we het onze plicht om de KNVB, die voor ons een goede werkgever is, tijdig te informeren. Ook de KNVB heeft nu voldoende tijd om zich te oriŽnteren op een nieuwe bondscoach. Het is voor ons nog geen tijd om terug te blikken, want we willen ons eerst samen met de spelers richten op het toernooi van de komende zomer.''
In een eerste reactie laat Henk Kesler weten de beslissing van de bondscoaches te respecteren. ,,Ik vind het jammer, maar waardeer dat ze ons tijdig hebben geÔnformeerd. We hebben nu de tijd om te gaan werken aan de opvolging. Marco en John hebben aangegeven dat zij zich de komende maanden volledig zullen richten op de voorbereiding en het spelen van het EK.''

26-05-2006 Beslissingsduel op WK in Duitsland bij gelijke stand in poule!
GENEVE - Er wordt bij een gelijke stand in de poule in onderstaande volgorde eerst gekeken naar:

1) Het aantal punten in de onderlinge wedstrijden van de gelijk geŽindigde teams.
2) Het doelsaldo in onderlinge wedstrijden van de gelijk geŽindigde teams.
3) Het aantal gemaakte doelpunten in de onderlinge wedstrijden door de gelijk geŽindigde teams.
4) Het doelsaldo na alle groepswedstrijden.
5) Het aantal gemaakte doelpunten in alle groepswedstrijden.
6) Een play-off-duel op neutraal terrein.

Levert een play-offduel na de reguliere speeltijd (negentig minuten) geen winnaar op, dan zal er twee keer een kwartier worden verlengd. Is er dan nog geen beslissing, dan volgen strafschoppen.

15-05-2006    Selectie Nederlands Elftal voor WK
Coaches: Marco van Basten en John van 't Schip 
Doel:
Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax) en Henk Timmer (AZ) 
Verdediging:
Khalid Boulahrouz (Hamburger SV), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), Tim de Cler (AZ), John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Jan Kromkamp (Liverpool), Joris Mathijsen (AZ), Andrť Ooijer (PSV) 
Middenveld:
Mark van Bommel (Barcelona), Phillip Cocu (PSV), Denny Landzaat (AZ), Hedwiges Maduro (Ajax), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Hamburger SV) 
Aanval:
Ryan Babel (Ajax), Dirk Kuyt (Feyenoord), Robin van Persie (Arsenal), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea) en Jan Vennegoor of Hesslink (PSV).

09-12-2005    Rechter steunt Kalou
ROTTERDAM -Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) moet opnieuw bekijken of Feyenoorder Salomon Kalou in aanmerking komt voor een versnelde naturalisatieprocedure. Dat heeft de Rotterdamse rechter vrijdagochtend bepaald. De bewindsvrouw had eerder dit jaar dat verzoek van Kalou tot twee keer toe geweigerd. Verdonk heeft zes weken de tijd om bij de Raad van State beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Zo niet dan moet ze in die gestelde periode beslissen of de 20-jarige Ivoriaanse aanvaller alsnog op korte termijn een Nederlands paspoort krijgt. Tijdens de uitspraak, waarbij beide partijen ontbraken, maakte bestuursrechter A. van 't Laar duidelijk dat de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie de zaak "onzorgvuldig voorbereid en deels niet goed gemotiveerd heeft.". Zo schoof de rechter het argument dat Kalou te kort in Nederland verbleef (2 jaar) van tafel, omdat er juist bij de topsportersregeling ruimte is om van ťťn of meerdere voorwaarden af te wijken. Ook het verweer van Verdonk dat Kalou niet voldoende ingeburgerd is, werd door de bestuursrechter niet geaccepteerd. Van 't Laar wees op de positieve adviezen die de Rotterdamse burgemeester Opstelten en staatssecretaris Ross (Sport) gaven, het feit dat de voetballer voldoende Nederlands verstaat en praat, plus het gegeven dat hij Nederlandse les volgt. Teveel positieve aanknopingspunten waaraan de bewindsvrouw voorbij is gegaan. "Er moet dan nader onderzoek worden gedaan of Kalou voldoende is ingeburgerd. Alleen zo'n toets is niet voldoende", sprak Van 't Laar, wijzende op het feit dat Kalou het certificaat Naturalisatietoets nog niet in zijn bezit heeft. Met deze uitspraak heeft de Afrikaan nog steeds de kans om voor komende zomer in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort. In dat geval kan hij met Oranje deelnemen aan het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland, zo werd hem twee weken geleden - tijdens de zitting - beloofd door bondscoach Marco van Basten. De bondscoach, in Leipzig voor de loting van het wereldkampioenschap, reageerde schriftelijk op de uitspraak. Hij was verheugd dat de kans nog steeds bestaat dat Kalou straks in Duitsland voor Nederland kan uitkomen. "Ik hoop dat ik hem begin maart, wanneer we de eerstvolgende oefeninterland spelen bij de groep kan hebben. Dan kan Salomon zich ook optimaal voorbereiden op het WK.". Kalou zelf wilde vrijdagochtend voor hij het trainingsveld in Rotterdam opstapte niet reageren op de uitspraak. Op het ministerie van Verdonk wordt de uitspraak de komende dagen grondig bestudeerd. Pas later zal duidelijk worden welke stappen de minister onderneemt.

 10-11-2005    Ongeslagen status Oranje bijna record
ZEIST - Marco van Basten heeft met Oranje nog ťťn ongeslagen wedstrijd nodig om de langste reeks zonder verlies ooit van het Nederlands Elftal te evenaren. Onder van Basten verloor Oranje nog geen duel, waardoor de ploeg nu al zestien wedstrijden ongeslagen is. De evenaring van het record (17) moet zaterdag gebeuren, als Nederland oefent tegen ItaliŽ. Het record van zeventien ongeslagen wedstrijden op rij werd gevestigd onder Louis van Gaal en Dick Advocaat in een tijdsbestek van ongeveer twee jaar. Aan die reeks kwam op 10 september 2003 een einde, toen Oranje in de kwalificatie voor het EK van 2004 met 3-1 onderuit ging in en tegen TsjechiŽ.

09-11-2005   Records wachten voor Edwin van der Sar
ZEIST - Voor Edwin van der Sar kan de oefeninterland van zaterdag tegen ItaliŽ een speciaal duel worden. Als de doelman geen blessures of andere problemen tegenkomt, bereikt hij tegen de Azzurri een recordaantal speelminuten in het Oranje-shirt. Van der Sar speelde totnogtoe 9.230 minuten in Oranje. Frank de Boer (9.276 minuten) is nu nog recordhouder. Van der Sar kan zaterdag in de Amsterdam ArenA nog een record vestigen. De huidige aanvoerder van het Nederlands Elftal staat, indien hij tegen ItaliŽ vanaf het eerste fluitsignaal meedoet, voor de 106de maal in de basis bij Oranje. Geen andere Nederlandse international bereikte dat aantal basisplaatsen. Van der Sar, die het record nu nog deelt met Frank de Boer, begon al zijn 105 voorgaande interlands in de basis.

 09-11-2005    Blatter in actie tegen het 'elleboogje'
ZURICH - Sepp Blatter heeft met het oog op de eindronde van het WK het 'elleboogje' de oorlog verklaard. De Zwitserse voorzitter van de wereldvoetbalbond vindt dat dit kwaad om zich heen grijpt op de velden. "Het is beangstigend te zien bij hoeveel kopduels de armen mee omhoog worden genomen met alle risico's vandien voor de tegenstander." Blatter wil dat daar een eind aan komt. Hij deed zijn uitspraken bij een vergadering over de juridische aspecten van sportblessures. De FIFA-preses is van plan de scheidsrechters erop aan te spreken. Zij moeten het 'inzetten van armen en ellebogen' veel strenger bestraffen. "In ongeveer 15 procent van de voetbalblessures gaat het om hoofdletsel. Niet zelden ontstaan daarbij gecompliceerde hersenbeschadigingen", lichtte FIFA-arts Jiri Dvorak toe.

09-10-2005    WK voetbal dichtbij, kaarten haast onbereikbaar
RIJSWIJK - Het was eenvoudiger om aan kaartjes te komen voor het exclusieve concert dat Robbie Williams afgelopen week in Paradiso gaf dan tickets te bemachtigen voor een wedstrijd van Oranje op het WK voetbal van volgend jaar. Het toernooi is dichtbij in Duitsland, maar kaarten zijn voor velen onbereikbaar. Wie zich nu nog moet gaan verdiepen in de mogelijkheden, kan maar beter investeren in een goede televisie. Trouwe leden van de supportersvereniging van het Nederlands elftal die de afgelopen tien jaar veel wedstrijden en toernooien hebben bezocht, maken de grootste kans. Mensen die een kapitaal over hebben voor een ticket, hoeven ook niet te wanhopen. De zwarte markt is voor hen de uitweg.

Verdeelsleutel
De wereldvoetbalbond FIFA hanteert zoals gebruikelijk een andere verdeelsleutel dan de Europese UEFA als het gaat om de toewijzing van kaartjes per land. De FIFA wijst een nationale voetbalbond voor een WK-duel 8 procent van de stadioncapaciteit toe, terwijl de UEFA het bij EK-duels op 20 procent houdt. "De achterliggende gedachte is dat in Europa de landen dicht bij elkaar liggen en voetbal heel populair is", weet Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersvereniging. "Voor wedstrijden van AustraliŽ of Congo krijgt de FIFA de stadions niet vol."

01-10-2005    Colum Maarten Verkoren; Van Bommel provoceerde Van Basten bewust
ZEIST - Van Basten voert keurig de opdracht uit die hij meekreeg bij zijn aantreden: verjong en vernieuw de selectie van het Nederlands elftal zodat we over vier jaar een generatie klaar hebben staan die weer in staat moet worden geacht om zich te kwalificeren voor een eindtoernooi. Verder moet Oranje rond die tijd herkenbaar voetbal spelen en sterk genoeg zijn om op het toernooi ook een rol van betekenis te spelen. Van deze drie opdrachten heeft Van Basten in elk geval de eerste twee jaar eerder dan gepland reeds bijna volbracht. Slechts ťťn punt is er nog nodig om zeker te zijn van kwalificatie, maar zelfs bij een tweede plaats is de kans groot dat Oranje zich plaatst. Herkenbaar voetbal is er bij vlagen, maar vaak ook nog niet en of het team van Marco al sterk genoeg is om meer dan een bijrol te vervullen op het toernooi is afwachten. Niemand weet welke trucs de geslepen bondscoach uit zijn hoge hoed gaat toveren op het eindtoernooi. Hij heeft in elk geval heel veel spelerservaring en kent een groot deel van de valkuilen waar het Nederlands elftal in het verleden in galloppeerde. Al met al een tussenrapport dat er beter uitziet dan verwacht. Zeker als je de opdracht van Van Basten als ijkpunt neemt in plaats van de verwachtingen van het volk. Dat Van Bommel, Reiziger, Waterreus, Seedorf, Kluivert, Hofland, Van Hooijdonk, Ricksen en Zenden het slachtoffer geworden zijn van het beleid van de bondscoach is jammer voor deze heren, maar is niet iets waar een drama van gemaakt mag worden. Van Basten kiest voor een middenveld dat geen meter ruimte weggeeft bij balverlies, dat teamgericht denkt en de bal afspeelt als er een collega beter voor staat alsmede een combinatie is van ervaring en jeugdig talent. Met alleen jonkies op het middenveld ziet Van Basten de bui ook wel hangen, vandaar dat Cocu, Landzaat en Davids belangrijk blijven. Van Bommel is een prima voetballer, net zoals alle anderen in het rijtje hierboven. Van Bommel is echter ook de persoon die zich niet aan afspraken houdt, een afkeer heeft van alles wat met Ajax te maken heeft, openlijk het gezag van de bondscoach tart door hem te provoceren, zijn man regelmatig laat lopen, gebrek aan handelingssnelheid heeft door zijn eenbenigheid en eigenwijs weigert te leren van zijn fouten. De bondscoach kŠn dan ook niet anders. Hij moest wel ingrijpen! In een volle kleedkamer legt Marco ten overstaan van het hele team de tactiek uit, wijst Van Bommel op het feit dat hij in de tweede helft zijn man scherper moet dekken en minder moet laten lopen. Vervolgens gaat Mark hier tegenin, komt later het veld op en laat, eenmaal in het veld, direct zijn man lopen terwijl hij daarbij provocerend een lange neus trekt naar Van Basten. Erg kinderachtig gedrag dat de bondscoach maar ťťn optie laat: de betreffende speler aanpakken. Als hij dat niet zou hebben gedaan, was zijn gezag in ťťn keer verspeeld. De spelersgroep had hem daarna nooit meer serieus genomen, de discipline zou verzwakt zijn en iedereen zou weten dat met deze trainer een loopje te nemen is. Als Van Bommel zich zo eigenwijs blijft opstellen, rest hem maar ťťn ding: zijn carriŤre beŽindigen en trainer worden. Want als hij de adviezen van Cruijff, Van Basten en Rijkaard in de wind blijft slaan, zullen zijn interlandcarriŤre alsmede zijn baan bij Barcelona op de tocht komen te staan. Van Bommel zal dan op hangende pootjes terug willen naar PSV waar hij met zijn gelijkgestemden de rest van zijn loopbaan treurend en foeterend op de Ajax-kliek zal doorbrengen.

18-08-2005    Edwin van der Sar verbreekt record
ZEIST - Edwin van der Sar verbrak een record tegen Duitsland. Hij werd in de 49e minuut van het duel voor het eerst sinds 668 minuten gepasseerd. Hij verbeterde daarmee het record van de doelmannen Hans van Breukelen en Joop Hiele die afwisselend in Oranje 638 minuten de nul hielden.

07-07-2005    Kuip verdwijnt bij WK in 2018
ROTTERDAM - Als Nederland het WK Voetbal van 2018 binnenhaalt (zie nieuws van 01-03-2005), zal de Kuip worden afgebroken. Dat zei Marcel Sturkenboom van NOC*NSF woensdag bij de Langs De Lijn. ďHet stadion voldoet niet meer aan de huidige eisen van de FIFA.Ē En Nederland onderzoekt ook of het de Olympische Spelen wil, benadrukte hij nogmaals. Of het duidelijk is of het stadion dan nog voldoet aan de eisen die nodig zijn zal dan bekend worden. Voor als nog gaan ze er vanuit dat de kuip dan te oud is en afgebroken zal worden. 

27-03-2005    Venngoor vervangt Robben
UTRECHT - Bondscoach Marco van Basten heeft Jan Vennegoor of Hesselink opgeroepen voor het Nederlands Elftal als vervanger van de aan zijn enkel geblesseerde Arjen Robben. De 26-jarige spits van PSV heeft twee interlands achter zijn naam staan. Oranje speelt woensdag in Eindhoven tegen ArmeniŽ in WK-kwalificatiegroep 1.
Op 11 oktober 2000 debuteerde Vennegoor onder bondscoach Louis van Gaal thuis tegen Portugal (0-2 verlies) in Oranje en op 28 februari 2001 speelde hij thuis tegen Turkije (0-0) zijn laatste interland. Robben raakte afgelopen zaterdag tegen RoemeniŽ geblesseerd. De linksbuiten van Chelsea heeft een band in zijn enkelvork verrekt.

18-03-2005    AZ en AJAX hofleverancier van Oranje
ZEIST - Drie nieuwelingen melden zich dinsdag in het trainingskamp van Oranje. AZ-aanvaller Martijn Meerdink en de jonge Ajacieden Hedwiges Maduro en Ryan Babel zijn door bondscoach Marco van Basten geselecteerd voor de WK-kwalificatieduels tegen RoemeniŽ (26 maart) en ArmeniŽ (30 maart). AZ en Ajax zijn de hofleveranciers van de selectie. Beide clubs leveren vijf internationals. Van Basten opende zijn persconferentie in Zeist met een lofuiting voor de Europa Cup-resultaten van PSV en AZ, kwartfinalisten in respectievelijk de Champions League en de UEFA Cup. ĎDaar moeten we blij mee zijn, want dat succes is ook goed voor het Nederlands elftal. Daarna moest de bondscoach vol aan de bak om zijn selectiebeleid nader te verklaren aan de aanwezige media. Daarbij keerde ťťn argument keer op keer terug. ĎWe selecteren op alleen voetbalkwaliteiten.í Vooral Maduro (20) en Babel (18) zijn opvallende debutanten gezien hun geringe ervaring op internationaal- en clubniveau. Babel brak eerder dit seizoen bij Ajax door, maar heeft geen basisplaats, terwijl Maduro zich pas de laatste weken als vaste kracht in de ArenA manifesteert.

De selectie:
Doel: Edwin van der Sar (Fulham), Henk Timmer (AZ)
Verdediging: Khalid Boulahrouz (Hamburger SV), Wilfred Bouma (PSV), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), John Heitinga (Ajax), Jan Kromkamp (AZ), Joris Mathijsen (AZ), Mario Melchiot (Birmingham City)
Middenveld: Mark van Bommel (PSV), Phillip Cocu (PSV), Denny Landzaat (AZ), Hedwiges Maduro (Ajax), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Ajax)
Aanval: Ryan Babel (Ajax), Dirk Kuyt (Feyenoord), Martijn Meerdink (AZ), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea)

01-03-2005    KNVB lonkt naar WK 2018
ZEIST - De KNVB onderzoekt de mogelijkheid om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 naar Nederland en BelgiŽ te halen. Harry Been, algemeen directeur van de Nederlandse voetbalbond, heeft al diverse gesprekken met zijn Belgische collega's en vertegenwoordigers van de wereldvoetbalbond FIFA gevoerd.
Hij wil de gezamenlijke kandidatuur zo snel mogelijk in een bondsvergadering aan de orde stellen. "We kunnen pas echt aan de slag als de bond er helemaal achter gaat staan", zegt Been. "Maar het kon geen kwaad om nu al over het onderwerp met vertegenwoordigers van de FIFA te praten. Zo hebben we samen met BelgiŽ ook het Europees kampioenschap van 2000 binnengehaald."
Duitsland houdt volgend jaar zomer het WK van 2006. Zuid-Afrika is vier jaar later gastheer van de beste landenploegen. "De kans is groot dat het evenement vier jaar later naar BraziliŽ gaat", aldus Been.
"Misschien is in 2018 dus weer Europa aan de beurt. De FIFA zal dat WK pas in 2011 aan een land toewijzen. We kunnen echter niet vroeg genoeg met de voorbereidingen beginnen."

01-03-2005    RoemeniŽ - Nederland in Spaanse handen
ZEIST - De WK-kwalificatiewedstrijd tussen RoemeniŽ en Nederland op 26 maart staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter LuŪs Medina Cantalejo. De veertigjarige arbiter floot vorige week nog het UEFA Champions League-duel PSV - AS Monaco (1-0). 

01-03-2005    KNVB wil Kalou snel naturaliseren
ZEIST - Harry Been, algemeen directeur van de KNVB, heeft goede hoop dat Salomon Kalou deze zomer namens Nederland aan het wereldkampioenschap voor voetballers onder de 20 jaar deelneemt. De Nederlandse voetbalbond heeft inmiddels samen met Feyenoord bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) een verzoek voor het Nederlandschap van de Ivoriaanse aanvaller ingediend.
"De hulp van de voetbalbond kan namelijk het hele proces versnellen", aldus Been. "Ik verwacht dat de hele procedure snel is afgewikkeld. Bondscoach Foppe de Haan van het Nederlands elftal voor spelers onder de 20 jaar kan dan tijdens het WK beschikken over de spitsen Kalou en Babel. Dat zou niet slecht zijn."
Het WK voor spelers onder de 20 jaar wordt van 10 juni tot 2 juli in Nederland afgewerkt. Ivoriaan Kalou heeft al eerder aangegeven dat hij de Nederlandse nationaliteit wil aannemen. Bondscoach Marco van Basten was direct verheugd over de plannen van de 19-jarige spits van Feyenoord.

04-02-2005    Yildirim en Timmer nieuwe gezichten bij Oranje
ZEIST - Ugur Yildirim ziet zijn keuze voor het Nederlands elftal beloond met een uitnodiging voor Oranje. Hij maakt deel uit van de selectie die woensdag in Birmingham vriendschappelijk tegen Engeland speelt. De aanvaller van SC Heerenveen is met AZ-doelman Henk Timmer debutant in het keurkorps van Marco van Basten. Van Hooijdonk (achillespees), Van Nistelrooy (kuit) en Robben (voet) zijn geblesseerd. Davids is de opvallendste afwezige.
De aanvoerder kan bij zijn club Inter Milaan al het gehele seizoen niet op een basisplaats rekenen. Davids mag slechts sporadisch opdraven van zijn coach Roberto Mancini. Toch hield Van Basten hem de afgelopen wedstrijden bij de groep vanwege Ďzijn aanvoerderschap en om hem vertrouwen te gevení. Dat is nu niet meer het geval. ĎWe kunnen het niet meer verkopen aan anderen die wel aan speelminuten komen. Het is belangrijk dat hij weer aan spelen toekomt, dan is zijn selectie niet in gevaarí, aldus de bondscoach die Davids onlangs via een kort telefoongesprek op de hoogte bracht.
Doelman Van der Sar is nu degene die woensdag de aanvoerdersband om zijn arm draagt. Van Basten ziet echter liever een veldspeler als zijn captain, omdat hij daar tijdens een wedstrijd mee contact mee kan maken. ĎDaar komen we in de komende maanden wel uit. Er zit een aantal kandidaten onder de spelers die er nu niet bij zijn.í
Voor de eveneens afwezige Arjen Robben, die deze week in de wedstrijd Chelsea-Blackburn Rovers na een hard duel geblesseerd uitviel, gaat Van Basten een adviserende rol vervullen. Hoe als aanvaller te handelen bij tackles van verdedigers. ĎRobben komt nu in situaties dat er op hem wordt geloerd. Hij moet leren herkennen wanneer hij risicoís kan nemen in duels en wanneer hij ze moet ontwijken. Daar ga ik met hem over praten.í Robben, als linksbuiten een belangrijke pion in Oranjes aanvalsspel, speelde door diverse blessures slechts ťťn interland onder leiding van Van Basten.
Debutant Henk Timmer (33) kwam nog niet eerder voor een vertegenwoordigend team uit, terwijl de 22-jarige Ugur Yildirim in het seizoen 2000/'01 twee oefenduels speelde met Onder 18. Yildirim, de rechtsbuiten met sublieme traptechniek, maakte twee weken geleden bekend dat hij in internationaal verband wil uitkomen voor het Nederlands elftal. Hij heeft - omdat hij over zowel een Nederlands als Turks paspoort beschikt - de keuze tussen de nationale ploeg van Turkije en Nederland totdat hij een bindende wedstrijd in het A-elftal gespeeld heeft voor een van beide naties.
De interland tegen Engeland staat onder leiding van de Zweedse arbiter Peter FrŲjdfeldt. Hij leidde ook de WK-kwalificatiewedstrijd MacedoniŽ-Nederland (2-2) op 9 oktober 2004. Hoewel het een vriendschappelijk treffen betreft, gaat Van Basten niet experimenteren. Die fase is voorbij. ĎWe hebben veel spelers aan het werk gezien het afgelopen half jaar. Nu werken we langzaam naar een vaste groep. Tegen de Engelsen willen we wijsheid opdoen voor het eerstvolgende WK-kwalificatieduel met RoemeniŽ in maart. We gaan zo veel mogelijk ons eigen 4-3-3 spel spelen, hoewel dat wordt bemoeilijkt door de afwezige blessuregevallen. Maar we willen zeker een goed resultaat neerzetten.í

03-02-2005    Van der Sar stopt twee strafschoppen
LONDEN - RBC-doelman Maikel Aerts haalde bij het tegenhouden van strafschoppen in het duel met PSV een score van vijftig procent (twee van de vier), Edwin van der Sar deed het woensdag namens zijn Engelse werkgever Fulham tweemaal zo goed. De Nederlandse international reageerde in de slotfase van de wedstrijd tegen Aston Villa tot twee keer toe alert bij een inzet van elf meter. De Colombiaan Juan Pablo Angel, die de bezoekers na rust op voorsprong had gezet door een rake kopbal, sloeg zich in een tijdsbestek van vijf minuten beide malen voor het hoofd. Vlak voor het eindsignaal bezorgde Clark Fulham, dat zelf Andy Cole een penalty had zien missen, alsnog een punt: 1-1.

24-01-2005    Zes AZ-spelers in voorlopige selectie Nederlands Elftal
ZEIST - Bondscoach Marco van Basten heeft maar liefst zes AZ-spelers opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland Engeland Ė Nederland op woensdag 9 februari 2005 (19.45 uur). Naast de al eerder geselecteerden, Barry van Galen, Jan Kromkamp, Denny Landzaat en Joris Mathijsen, ontvingen maandag ook doelman Henk Timmer en rechteraanvaller Martijn Meerdink bericht vanuit Zeist. De voorbereiding op de wedstrijd start op maandag 7 februari in Grand-Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Op dinsdag 8 februari wordt ís morgens naar Birmingham vetrokken, waar het stadion van Aston Villa op woensdagavond het strijdtoneel zal zijn. Op vrijdag 4 februari maakt Marco van Basten de definitieve selectie bekend.

24-01-2005    KNVB en Van Basten blij met keuze Ugur Yildirim
ZEIST - De KNVB is verheugd dat SC Heerenveen-aanvaller Ugur Yildirim heeft laten weten in internationaal verband te willen uitkomen voor Nederland. De 22-jarige Yildirim, die over zowel een Nederlands als Turks paspoort beschikt, maakte dit zaterdagavond bekend in Heerenveen. Ook bondscoach Marco van Basten reageerde blij verrast op het nieuws: 'Ik ben blij - en met mij ongetwijfeld alle voetballiefhebbers in Nederland - dat Ugur Yildirim heeft aangegeven voor Nederland te willen uitkomen. Ugur is een uitstekend voetballer en een verrijking voor de Oranjeselectie. Ik ben me ervan bewust dat Ugur voor een zeer moeilijke keuze stond. Hoewel hij is geboren en opgegroeid in Nederland, weet ik dat hij zich in zijn hart ook erg verbonden voelt met Turkije en de Turkse gemeenschap. Dat hij uiteindelijk toch voor Nederland heeft gekozen is voor de voetballer Yildirim verstandig, omdat hij hier zijn hele leven heeft gevoetbald en is gewend aan onze speelstijl.'

14-01-2005    BrŁckner speculeert over comeback Pavel Nedved
PRAAG - Karel BrŁckner hoopt op een terugkeer van Pavel Nedved in het Tsjechisch nationaal voetbalelftal. De coach zegt donderdag in de Tsjechische krant Pravo dat er 'tekens' zijn dat Nedved op zijn besluit terugkomt niet meer voor het nationale team te spelen. De 32-jarige Nedved stopte in september vorig jaar als international. Aanleiding waren verwijten in Tsjechische kranten dat hij voor de nationale elf afzegde wegens blessures, maar vervolgens wel speelde voor zijn club Juventus. "Ik geloof dat hij na een periode van ontspanning zijn binding met het nationale team zal hervinden en zal terugkeren", aldus BrŁckner in Pravo.

03-01-2005    Reiziger denkt aan rentree bij Oranje
AMSTERDAM - Michael Reiziger stelt zich mogelijk weer beschikbaar voor het Nederlands Elftal. De 31-jarige verdediger bedankte na Euro 2004 om privť redenen voor Oranje, maar denkt aan een rentree. "Het lijkt me fantastisch nog ťťn keer kwalificatie af te dwingen en op het WK in Duitsland een gooi te doen naar de hoofdprijs", aldus Reiziger in De Telegraaf. De relatie van Reiziger liep dit jaar stuk en zijn ex-vriendin en drie kinderen verhuisden niet met hem mee van FC Barcelona naar Middlesbrough.De 72-voudig international bedankte voor het Nederlands Elftal, omdat hij in zijn vrije tijd zoveel mogelijk tijd wilde doorbrengen met zijn kinderen. "Zodra de situatie verandert, kan ik bellen en me beschikbaar stellen", vertelt Reiziger. "Het is de bedoeling dat mijn ouders vaker met mijn kinderen naar Middlesbrough komen, waardoor ik niet steeds op en neer naar Barcelona hoef. Het zet de deur naar Oranje op een kier."

17-12-2004    Computer vindt Makaay beste Oranjespeler in 2004
AMSTERDAM - Roy Makaay mag zich de beste speler van Oranje in 2004 noemen. Hij heeft de hoogste individuele score gehaald van alle internationals, die zijn geanalyseerd door het computersysteem 'Effectivity in Action' dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd berekent. De spits dankt die toppositie aan zijn 8,20 tijdens het EK-duel tegen Letland waarin hij als wisselspeler 20 minuten in actie is gekomen. Het systeem is ontwikkeld door Team Support Systems, in nauwe samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vijf wedstrijden van Oranje zijn geanalyseerd tijdens het EK in Portugal en de andere vier duels in het kader van de WK-kwalificatie.

Tsjechie
Achter Makaay nemen Van der Sar en Davids de tweede en derde plaats in. Doelman Van der Sar heeft een 8,09 gescoord in de EK-wedstrijd tegen Tsjechie. Ook Davids heeft zijn hoogste individuele gemiddelde (7,78) behaald in dat EK-duel. Hetzelfde geldt voor Arjen Robben, die met zijn score van 7,70 in die veelbesproken wedstrijd op de vierde plaats staat van het "individuele jaarklassement". De plaatsen vijf tot en met tien in dit klassement worden achtereenvolgens bezet door Cocu (7,55 op het EK tegen Portugal), Van Hooijdonk (7,53 in de WK-kwalificatie tegen Tsjechie), Stam (7,36 op het EK tegen Tsjechie), Bouma (7,33 op het EK tegen Zweden), Van Bronckhorst (7,30 op het EK tegen Zweden) en De Boer (7,25 op het EK tegen Letland). Opvallend is dat van de 30 spelers die tijdens 9 wedstrijden zijn geanalyseerd, liefst 19 hun hoogste score hebben behaald tijdens het EK. "Slechts" elf internationals hebben de hoogste effectiviteit gescoord tijdens een WK-kwalificatieduel. Overigens zijn ook de oefeninterlands tegen Zweden en Liechtenstein geanalyseerd door de computer, maar de resultaten daarvan zijn niet opgenomen in het jaarklassement.

Bouma
Als van alle Oranjespelers de gemiddelde effectiviteit wordt berekend tijdens alle gespeelde interlands op het EK en in de WK-kwalificatiereeks, dan komt verdediger Wilfred Bouma als beste uit de bus. Hij behaalt in 5 duels een gemiddelde van 6,87 en dat is net iets hoger dan Jaap Stam (6,85 in 5 duels). Derde is Mario Melchiot met een 6,68 in 1 duel. In het individuele klassement staat Bouma achtste, vlak achter Stam.

Bondscoaches
De bondscoaches Dick Advocaat en Marco van Basten hebben dit jaar 30 internationals laten spelen tijdens de negen duels die zijn geanalyseerd door het computersysteem. Tijdens het EK heeft Oranje onder leiding van Advocaat een gemiddelde effectiviteit van 6,40 gehaald. Onder leiding van Van Basten is Nederland tijdens de WK-kwalificatie niet verder gekomen dan een gemiddelde van 5,75.

24-09-2004    Nedved keert definitief niet meer terug
PRAAG - Het Nederlands elftal komt Pavel Nedved in het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap in Duitsland in 2006 definitief niet meer tegen. De aanvoerder en spelmaker bevestigde vrijdag wat hij eerder al min of meer had aangekondigd. De 32-jarige routinier van Juventus stopt als international. Nedved wil zich volledig concentreren op zijn verplichtingen in de Italiaanse competitie. Hij raakte bij het Europees kampioenschap in Portugal geblesseerd aan zijn knie. De Europees Voetballer van het Jaar 2003 is nog niet speelklaar. Zonder Nedved verloor TsjechiŽ eerder deze maand met 0-2 van Nederland in de openingswedstrijd van het WK-kwalificatietoernooi. 

10-09-2004    Oranje Passe Partouts!
Op dinsdag 24 augustus zijn de kaarten verzonden naar de Oranje Passe Partoutshouders voor de wedstrijden tegen TsjechiŽ en Finland. De kaarten voor de andere vier thuiswedstrijden worden t.z.t. verzonden.

09-09-2004    Uitwedstrijden Oranje mogelijk niet op tv
DEN HAAG - De uitwedstrijden van het Nederlands voetbalelftal in het kader van de kwalificatie voor het WK 2006 komen misschien niet op televisie. Het sportmarketingbureau Sportfive, dat de rechten bezit, vraagt namelijk ruim 1 miljoen euro per duel en dat vinden de drie grote tv-bedrijven in ons land (Publieke Omroep, RTL en SBS) veel te gortig.
De thuisduels van Oranje zendt SBS6 uit. Zo waren woensdagavond nog bijna vier miljoen tv-kijkers getuige van Nederland-TsjechiŽ (2-0). Bij de vorige kwalificatiereeks voor het EK in Portugal zond SBS6 ook de uitwedstrijden uit. "Maar het bedrag dat nu wordt gevraagd is bijna het dubbele van wat we voor de thuisduels moeten betalen", zegt L. MŁller, chef sport van SBS6. De fractie van de SP heeft donderdag Tweede-Kamervragen gesteld over de kwestie aan staatssecretaris Van der Laan (Media).

04-09-2004    Selectie voor TsjechiŽ is bekend!
UTRECHT - Boudewijn Zenden (Middlesbrough) is door bondscoach Marco van Basten niet opgenomen in de selectie van het Nederlands Elftal voor het WK-kwalificatieduel met TsjechiŽ komende woensdag. Ook Dave van den Bergh (FC Utrecht), Collins John (Fulham), Romano Denneboom (NEC) en Jan Kromkamp (AZ) zijn na de interland tegen Liechtenstein afgevallen. Johnny Heitinga (Ajax), Kevin Hofland (VfL Wolfsburg), Romeo Castelen (Feyenoord), Nigel de Jong (Ajax) en Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona) die door blessures tegen Liechtenstein ontbraken, maken wel deel uit van de selectie.

De volledige selectie:
Doel: Edwin van der Sar (Fulham), Maarten Stekelenburg (Ajax);
Verdediging: Khalid Boulahrouz (RKC Waalwijk), Johnny Heitinga, Nigel de Jong (beiden Ajax), Kevin Hofland (VfL Wolfsburg), Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona), Andrť Ooijer, Wilfred Bouma (beiden PSV);
Middenveld: Mark van Bommel (PSV), Edgar Davids (Internazionale), Denny Landzaat (AZ), Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder (beiden Ajax);
Aanval: Romeo Castelen, Dirk Kuijt (beiden Feyenoord), Roy Makaay (Bayern MŁnchen), Pierre van Hooijdonk (FenerbahÁe). 

12-08-2004    Cruijff: 'Van Basten kan beste bondscoach ooit worden'
Johan Cruijff is enthousiast over de nieuwe bondscoach Marco van Basten. ďHij heeft zo ongegeneerd veel kwaliteiten. Hij ziet het verband tussen elf spelersĒ, aldus de man die is verkozen tot de beste voetballer van de afgelopen vijftig jaar profvoetbal. Volgens Cruijff hebben Van Basten en zijn assistent John van ít Schip de taak om de kwaliteit van het Nederlandse voetbal op te voeren.

Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: Description: http://home.zonnet.nl/bickles/plaatjes/Johan%20en%20Marco.jpg

12-08-2004    Van Basten let op speelritme, niet op reputaties
Bij de presentatie van de selectie voor zijn allereerste interland zijn de criteria van bondscoach Marco van Basten meteen kraakhelder. Een international moet spelen bij zijn club en wordt alleen geselecteerd voor de positie die hij bekleedt. Van Basten kiest voor speelritme, niet voor reputatie. Dat heeft ertoe geleid dat het Nederlands elftal op woensdag 18 augustus in een opvallende gedaante tegen oefenopponent Zweden aantreedt, onder wie zes debutanten. Maar zonder Kluivert, Zenden, Van der Meyde en Westerveld.
De selectie oogt verjongd, maar het zat niet in het brein van Van Basten om koste wat het kost een streep door het verleden te zetten. 'Door omstandigheden hebben we er een aantal jonge en nieuwe spelers erbij gehaald', verklaarde hij zijn opmerkelijke keuzes. Phillip Cocu en Arjen Robben haakten af vanwege hun blessures. Cocu speelt weliswaar weer, maar Van Basten achtte het in zijn belang dat de PSV'er zich eerst richt op zijn eigen herstel en voorbereiding met zijn club.
De afwezige Kluivert, Zenden, Van der Meyde en Westerveld zijn simpelweg gepasseerd. De absentie van Kluivert, Oranjes topscorer aller tijden, behoefde enige uitleg. 'Hij is net begonnen bij Newcastle United. Vorig jaar heeft Patrick weinig gespeeld en op het EK helemaal niet. Hij heeft wedstrijdminuten nodig. Hij zal goed moeten presteren en scoren om ons te overtuigen. Hij zal het moeten afdwingen bij zijn club.' De boodschap van Van Basten is duidelijk. Reputaties gelden niet.
Nieuws viel er ook te melden over de begeleidingsstaf. Die is uitgebreid met een mental coach in de persoon van de 53-jarige Erik Reep, een bekende van de bondscoach zelf. Volgens Van Basten heeft de groep behoefte aan een mentale begeleider. Jonge voetballers staan onder grote druk, moeten aan allerlei eisen voldoen en continu presteren, en worden wekelijks beoordeeld en veroordeeld. 'In het veld moet je een warrior zijn, daarbuiten vriendelijk en netjes. Dat kan soms complex zijn. Hier en daar een beetje hulp is dan op zijn plaats', meent Van Basten die in zijn glorietijden als voetballer van AC Milan ook werd bijgestaan door een mental coach.
Op hun verzoek spraken Van Basten en assistent John van 't Schip deze week met voorganger Dick Advocaat. Een informele ontmoeting met de verantwoordelijke man van de afgelopen twee jaar waarin Advocaat zijn licht liet schijnen over de voorbije periode. 'Wij waren erg content dat hij met een gesprek instemde. Zo hebben wij inzicht gekregen over wat er is gebeurd.' Ook stak hij de Hagenaar nog een hart onder de riem. 'Advocaat heeft heel veel kritiek gehad, maar wel altijd zijn stinkende best gedaan en dat straalde hij ook uit. Natuurlijk had hij het liefst het EK winnend afgesloten.'
Hoe de ideeŽn van Van Basten zich in het veld zullen etaleren, wordt komende woensdag duidelijk. In GŲteborg zal het accent in ieder geval op de aanval liggen. Zoals de bondscoach bij zijn presentatie al ferm aankondigde. 'Initiatiefrijk en aanvallend', herhaalde hij nog maar eens. 'Met alle gevaren van dien. Maar daarom is het ook een oefenduel, zodat we kunnen beoordelen waar de gevaren liggen en wie op wel of niet op posities voldoen. We willen op een bepaalde manier spelen en daar hebben we ook op geselecteerd. Spelers met specifieke kwaliteiten.' De nadruk ligt op het spel via de vleugels. Vandaar dat er ook vier buitenspelers zijn geselecteerd: de linkspoten Van Persie en Van den Bergh en de rechterspitsen Castelen en John.
In Zweden zal er ook met twee spelers worden gesproken over het aanvoerderschap.

Marco van Basten over de zes debutanten:
Maarten Stekelenburg (Ajax) : Geen verrassing, nu hij bij Ajax een basisplaats heeft veroverd.
Jan Kromkamp (AZ) : Hij heeft vorig jaar een goede ontwikkeling doorgemaakt en viel ons dit seizoen op bij wedstrijden die we hebben bekeken. Fysiek sterk, goede mentaliteit en aan de rechterkant op meerdere posities inzetbaar.
Robin van Persie (Arsenal) : Kan op drie posities spelen. Achter de spitsen, linkshalf en linksbuiten. Voor die laatste positie zit hij bij de selectie.
Romeo Castelen (Feyenoord) : Een echte rechtsbuiten, die eigenschappen heeft waar wij wat in zien.
Collins John (Fulham) : Hij komt vanaf de rechterkant, daarom heeft hij ook de voorkeur boven Dirk Kuyt gekregen. Dat is een typische centrumspits en voor die positie hebben we voor Van Hooijdonk en Makaay gekozen.
Dave van den Bergh (FC Utrecht) : We hebben hem aan het werk gezien. Hij heeft met name vorig seizoen goed gedraaid.

09-08-2004    Tien nieuwe namen in voorselectie Van Basten
In vergelijking met de spelersgroep die afgelopen zomer actief was op het EK in Portugal, heeft Van Basten tien nieuwe namen opgenomen in de voorlopige selectie voor het oefenduel met Zweden: Kevin Hofland, Nigel de Jong, Mark van Bommel, Denny Landzaat, Maarten Stekelenburg, Jan Kromkamp, Pascal Bosschaart, Romeo Castelen, Dirk Kuyt en Robin van Persie. De laatste zes spelers hebben nog geen A-interland achter hun naam staan.
Ruud van Nistelrooy ontbreekt wegens de schorsing voor de eerste twee WK-kwalificatieduels. Clarence Seedorf herstelt van een bovenbeenoperatie. Uit de EURO 2004-selectie ontbreken Frank de Boer, Paul Bosvelt, Michael Reiziger, Jaap Stam, Marc Overmars en Ronald Waterreus. Overmars heeft zoals bekend zijn voetballoopbaan beŽindigd en Stam en Frank de Boer hebben te kennen gegeven een punt te zetten achter hun interlandcarriŤre. Ook Reiziger lijkt er een einde aan te hebben gebreid. 
Uit de voorlopige lijst van vijfentwintig spelers kiest de bondscoach de selectie die voor de interland tegen Zweden afreist naar Solna.
Zowel Marco van Basten als Foppe de Haan (Jong Oranje) zijn voornemens om in de week voorafgaande aan de interlands in een persconferentie in Zeist vooruit te blikken op de eerstvolgende duel(s). Zij maken op deze persbijeenkomsten hun selecties voor betreffende wedstrijd(en) bekend. De bijeenkomst voor het uitduel met Zweden is op donderdag 12 augustus om 12.00 uur in Zeist. De persconferentie waarin Van Basten en De Haan de namen vrijgeven voor respectievelijk de duels met Liechtenstein (3 september) en TsjechiŽ (8 september) en Jong TsjechiŽ (7 september) is op woensdag 25 augustus in Zeist (12.00 uur).

De eerste voorlopige selectie van Van Basten: Doel: Van der Sar (Fulham), Stekelenburg (Ajax), Westerveld (Real Sociedad); Verdediging: Bouma (PSV), Van Bronckhorst (Barcelona), Heitinga (Ajax), Hofland (Wolfsburg), De Jong (Ajax), Kromkamp (AZ); Middenveld: Van Bommel (PSV), Bosschaart (Feyenoord), Cocu (PSV), Davids (Internazionale), Landzaat (AZ), Sneijder (Ajax), Van der Vaart (Ajax), Zenden (Middlesbrough); Aanval: Castelen (Feyenoord), Van Hooijdonk (Fenerbahce), Kluivert (Barcelona), Kuyt (Feyenoord), Makaay (Bayern MŁnchen), Van der Meyde (Inter), Van Persie (Arsenal) en Robben (Chelsea).

29-07-2004    Van Basten en Van 't Schip akkoord met KNVB
ZEIST - De KNVB heeft definitief een akkoord bereikt met Marco van Basten en John van 't Schip. De twee oud-internationals krijgen het Nederlands elftal als respectievelijk bondscoach en assistent tot en met het Europees kampioenschap van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland onder hun hoede.
De voetbalbond had al overeenstemming bereikt met Ajax, waar Van Basten en Van 't Schip het tweede elftal trainen. Ze zijn deze week nog met het team op trainingskamp in Schoorl. Ze zullen op 18 augustus bij de oefenwedstrijd tegen Zweden in Stockholm hun debuut maken bij Oranje. Op 8 september staat het eerste WK-kwalificatieduel met TsjechiŽ op het programma.

28-07-2004    TsjechiŽ zonder Smicer tegen Oranje
Liverpool kan bij de start van het nieuwe voetbalseizoen geen beroep doen op Vladimir Smicer. De Tsjechische international heeft zich tijdens een oefentrip in de Verenigde Staten geblesseerd aan zijn knie en wordt vrijdag geopereerd. Hierdoor mist Smicer in ieder geval de WK-kwalificatie-interland tegen Oranje op 8 september in Amsterdam.
Smicer, die tijdens Euro 2004 de winnende goal maakte in het duel met het Nederlands Elftal, weet nog niet hoe lang hij uit de roulatie is. "Als het maar een kleine ingreep wordt, ben ik zes tot acht weken uitgeschakeld, maar als mijn kraakbeen beschadigd is dan duurt het langer", aldus de 31-jarige middenvelder. "Ik had aan het eind van vorig seizoen ook al last van mijn rechterknie, maar tijdens het EK kende ik geen problemen. Tijdens de voorbereiding is het echter steeds slechter geworden."
Smicer raakte kort voor Euro 2004 zijn basisplaats kwijt aan Milan Baros, zijn ploeggenoot bij Liverpool. Tijdens het EK viel hij in tegen Letland, Nederland en Griekenland. In totaal speelde hij 71 interlands voor TsjechiŽ, waarin hij 25 keer scoorde.

28-07-2004    Vangbal keeper afschaffen
UTRECHT - Een Groningse hoogleraar heeft een simpelere oplossing voor het saaie gelijkspel bij voetbal, dan FIFA-baas Sepp Blatter voorstelde vlak voor EURO 2004. De hoogleraar sportlogistiek stelt voor de keepersvangbal af te schaffen. Naast het vrijwel verdwijnen van het gelijkspel zal deze maatregel ook zorgen voor een doelpunttoename van 50 procent.
Vlak voor het afgelopen EK stelde Blatter voor bij alle voetbalwedstrijden voortaan bij een gelijkspel te beslissen via penalty's. "Natuurlijk zijn strafschoppen enerverend", reageert de Groningse Gerard Sierksma hierop. "Maar de spannende serie na de 0-0 van Nederland-Zweden weegt niet op tegen de 120 saaie minuten die eraan vooraf gingen."
En het afschaffen van de keepersvangbal zou hier verandering in brengen. De keeper mag binnen zijn strafschopgebied de bal wegstompen. Maar vangen moet worden bestraft als zijnde een gewone handsbal. Volgens de computerberekeningen van Sierksma wordt met zijn maatregel 50 procent meer gescoord en verdwijnt het gelijkspel vrijwel volledig.
De corners worden talrijker en gevaarlijk. "Daarmee zal met deze regel voetbal aantrekkelijker worden als kijksport en zal de door Blatter verguisde brilstand tot het verleden behoren", concludeert de hoogleraar sportlogistiek.

24-07-2004    Scheidsrechter bij Nederland-TsjechiŽ
Bij de wedstrijd Nederland - TsjechiŽ is de Duitser Markus Merk aangesteld als scheidsrechter.

24-07-2004    Terugbetalen van de finalekaarten
Het terugbetalen van de finalekaarten zal uiterlijk 10 augustus plaatsvinden. Dit geldt ook voor de teveel betaalde bedragen bij de kwart- en halve finale als u een andere categorie heeft gekregen dan in eerste instantie was betaald.

24-07-2004    Cocu neemt nog geen beslissing over Oranje
EINDHOVEN - Phillip Cocu heeft nog geen beslissing genomen over zijn toekomst bij het Nederlands Elftal. De 84-voudig international wil afwachten hoe de voorbereiding verloopt bij zijn nieuwe club PSV. "Als ik doorga, is het tot het WK in 2006. Ik blijf het een grote eer vinden om voor Oranje te spelen", aldus de 33-jarige middenvelder in De Telegraaf .
Cocu, die tijdens Euro 2004 aanvoerder was van Oranje, hoopt overigens dat de KNVB snel rondkomt met Marco van Basten en John van 't Schip. "Een prima keuze. Geen ervaring kan juist een voordeel zijn. Je kijkt er dan overal fris tegenaan, meldde de middenvelder vrijdag na zijn eerste training bij PSV.

15-07-2004    Fans kopen massaal passe partouts voor Oranje
De wedstrijden van het Nederlands elftal in de kwalificatiereeks richting het WK 2006 in Duitsland zijn erg in trek bij de Oranjesupporters. Ruim 8.100 passe partouts, die toegang geven tot alle zes WK-kwalificatieduels op eigen bodem, zijn al door de Supportersclub Oranje aan de man gebracht. Kaarten voor de oefeninterland tegen Liechtenstein en de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen TsjechiŽ gaan op zaterdag 31 juli in de verkoop.

14-07-2004    De KNVB praat met duo Van Basten en Van 't Schip
De KNVB heeft woensdag contact opgenomen met algemeen directeur Arie van Eijden van Ajax met het verzoek met Marco van Basten en John van 't Schip te mogen praten over de functies van bondscoach en assistent-bondscoach. Omdat Ajax welwillend op het verzoek van directeur betaald voetbal Henk Kesler heeft gereageerd, zal op korte termijn een afspraak worden gemaakt met het mogelijk nieuwe technische duo van Oranje.
Eerder deze week had Kesler in Barcelona een gesprek met Johan Cruijff, die positief reageerde op het voorstel van de KNVB de huidige coach van Jong Ajax en zijn assistent te contracteren.
Henk Kesler over de ontmoeting met Van Basten en Van 't Schip: 'Er is een aantal zaken dat we willen bespreken en dat kost enige tijd. De benoeming van een bondscoach is niet iets wat je even snel afhandelt. Aspecten zoals commercie en imago bijvoorbeeld spelen een belangrijke rol. Het is daarom beter duidelijke afspraken vooraf te maken dan achteraf. Maar de positieve grondhouding is er in elk geval.'

08-07-2004    KNVB trekt beroep Van Nistelrooij in
ZEIST - De KNVB heeft het beroep, dat eerder deze week was aangetekend tegen de door de UEFA opgelegde straf aan Ruud van Nistelrooij, ingetrokken. De bond besloot hiertoe nadat duidelijk is geworden dat de UEFA tijdens het hoger beroep een hogere straf zal vorderen.
"De aanklager van de UEFA is van mening dat de straf, een schorsing voor twee wedstrijden, te laag is aangezien Van Nistelrooij de scheidsrechter na afloop van de EK-wedstrijd tegen Portugal herhaaldelijk zou hebben beledigd", meldde donderdag de KNVB in een communiquť.
Daarom acht de bond de kans klein dat de schorsing zal worden verlicht. In overleg met de speler heeft de KNVB daarom besloten het beroep in te trekken. Van Nistelrooij is zodoende niet beschikbaar tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen TsjechiŽ en MacedoniŽ. 

04-07-2004    UEFA wil minder buitenlanders bij clubs
LISSABON - DE UEFA wil minder buitenlanders in de nationale competities. Op een bijeenkomst met de vertegenwoordigende bonden, zaterdag tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Lissabon, deed de Europees overkoepelende organisatie daartoe voorstellen.
Zo zouden vanaf het seizoen 2005-2006 de clubs een selectie van maximaal 25 spelers mogen hebben, onder wie tenminste zeven door die club opgeleide talenten. De UEFA denkt dat tegenvallende prestaties van bepaalde landen op het EK met name te wijten zijn aan het grote aantal buitenlanders in die betreffend competities.

04-07-2004    Van Nistelrooij mist twee WK-duels
LISSABON - De tuchtcommissie van de UEFA heeft Ruud van Nistelrooij vrijdag voor twee interlandwedstrijden geschorst. Hij kreeg de schorsing wegens belediging van de scheidsrechter in de halve finale van het EK tegen Portugal (1-2). De spits mist door deze straf de eerste twee duels in de kwalificatie voor het WK van 2006.
De Nederlandse aanvalsleider voegde Anders Frisk na afloop in de spelerstunnel naar de kleedkamer woedend iets toe dat de Zweedse arbiter zodanig in het verkeerde keegat schoot dat hij het voorval rapporteerde. Ook in zijn commentaar voor de media uitte Van Nistelrooij kritiek op Frisk, die hij van partijdigheid beschuldigde, maar niet in onbehoorlijke bewoordingen.
"Het is ongelooflijk dat hij alles uitlegde in het voordeel van Portugal. Een echte thuisfluiter. Elke fifty-fifty-situatie was voor hun, maar we kunnen er niets aan doen", zei Van Nistelrooij woensdagavond over de Zweedse spelleider.
Van Nistelrooij mist door deze straf de eerste twee duels in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2006 tegen TsjechiŽ (8 september thuis) en MacedoniŽ (9 oktober uit). Hij heeft tot maandagavond de tijd beroep aan te tekenen.

01-07-2004    Van Hooijdonk blijft Oranje trouw
LISSABON - Met de uitschakeling van het Nederlands elftal kwam voor een aantal spelers een einde aan hun interlandcarriŤre. Ondermeer Frank de Boer, Marc Overmars, Jaap Stam en Paul Bosvelt zetten namelijk een punt achter hun Oranje-loopbaan. Saillant detail is dat de oudste speler van de EK-selectie, Pierre van Hooijdonk, zich juist wel beschikbaar blijft stellen voor Oranje. "We zullen zien hoe het uitpakt. Als er voor mijn positie betere spelers zijn dan maakt de bondscoach uiteindelijk die keuze", meldde Van Hooijdonk.
Van Hooijdonk bereikt in november van dit jaar de leeftijd van 35. " Voor mij blijft het een eer om voor het nationale team uit te komen. Voor het vaderland voetballen is prachtig."
Terugblikkend op de verloren halve finale tegen Portugal vond de reservespits dat Oranje het legioen een teleurstellend optreden had voorgeschoteld. "Als je tegen Portugal twee doelpunten weggeeft dan zul je zelf driemaal moeten scoren. Daarvoor creŽerden we te weinig kansen."

13-06-2004    Nederland speelt in thuistenue tegen Duitsland!
ALBUFEIRA - Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond tegen Duitsland in het thuistenue. De ploeg acteert met oranje shirt, witte broek en oranje kousen. Nederland moet van de Europese voetbalbond tijdens de duels met TsjechiŽ en Letland geheel in het oranje aan de aftrap verschijnen.

04-06-2004    WK voetbal 2018 in Nederland en BelgiŽ
BRUSSEL - De Belg Alain Courtois, toernooidirecteur van het EK voetbal in 2000, wil de eindronde van het WK voetbal in 2018 organiseren met de voetbalbonden van BelgiŽ en Nederland. Hij heeft dit idee vrijdag gelanceerd in Belgische media.
"Een WK in BelgiŽ en Nederland samen is geloofwaardig. Ten eerste omdat wij al een succesvol EK hebben georganiseerd en ten tweede omdat er geen grote investeringen noodzakelijk zijn. Autowegen, telecommunicatiesystemen, snelheidtreinen enz. zijn er al", aldus de voormalige secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond.
Courtois is op het ogenblik parlementslid. Hij verklaarde al een balletje te hebben opgegooid bij Nederlandse collega's. "Nu moet een technisch dossier worden uitgewerkt, daarna kunnen we naar de beide voetbalbonden toe."

04-06-2004    Tickets voor EK bijna uitverkocht
LISSABON - Een week voor het begin van het EK voetbal in Portugal is ongeveer 95 procent van de toegangsbewijzen verkocht. Dat is al meer dan vier jaar geleden bij Euro 2000 in Nederland en BelgiŽ.
Van de in totaal 1,2 miljoen beschikbare tickets zijn er 350.000 naar buitenlanders gegaan. De Portugese autoriteiten gaan ervan uit dat het EK een half miljoen extra toeristen oplevert.

31-05-2004    Recordpremies deelnemers EK
NYON - Voor de deelnemers aan het Europees kampioenschap in Portugal gloort een financieel aantrekkelijke toekomst. De Europese voetbalbond UEFA maakte maandag de premies bekend die voor de deelnemende landen zijn te verdienen. In totaal heeft de UEFA 130,8 miljoen euro aan prijzengeld te verdelen, bijna twee keer zoveel als de 77 miljoen die EURO 2000 in kas had.
In totaal verwacht de voetbalbond dat het toernooi een opbrengst van 817 miljoen euro zal krijgen, ondermeer uit televisiegelden en sponsorinkomsten. De zestien deelnemers aan het kampioenschap krijgen voor de kwalificatie een bedrag van 4,9 miljoen euro, ruim 56 procent meer dan vier jaar geleden. De vervolgpremies zijn aan de prestaties van de landen gekoppeld.
Een overwinning in de groepsfase levert 654.000 euro op, een gelijkspel de helft. Een land dat de kwartfinale bereikt mag nog eens 2 miljoen euro van de UEFA verwachten, een plaats in de halve finale is goed voor 2,6 miljoen euro. De winnaar van het toernooi krijgt 6,5 miljoen, de verliezend finalist nog altijd 3,9 miljoen euro.
Mocht het Nederlands elftal zonder nederlaag Europees kampioen worden in Portugal, dan kan de KNVB in totaal een bedrag van 18 miljoen op de rekening verwachten. Vier jaar geleden in Nederland en BelgiŽ was de premie voor de winnaar ongeveer de helft (9,4 miljoen).

31-05-2004    Bosvelt vervangt van Bommel op EK
Paul Bosvelt vervangt Mark van Bommel in de EK-selectie van het Nederlands elftal. Van Bommel heeft last van een achillespeesblessure en is niet op tijd hersteld om een rol te kunnen spelen op het Europees kampioenschap in Portugal, waar Nederland op 15 juni de eerste wedstrijd speelt tegen Duitsland. Bosvelt was door bondscoach Dick Advocaat op een reservelijst geplaatst en wordt nu als vervanger van Van Bommel aan de selectie toegevoegd. Hij heeft zich inmiddels bij de spelersgroep gevoegd. Oranje vertrekt maandag naar GenŤve voor een trainingskamp en een oefenwedstrijd tegen de FarŲer Eilanden.

19-05-2004    Advocaat maakt selectie voor EK bekend
Bondscoach Dick Advocaat heeft vandaag zijn selectie voor het Europees kampioenschap in Portugal bekend gemaakt. De keuzeheer heeft 23 spelers opgeroepen van wie er negen hun debuut maken op een eindtoernooi. Meest opvallende naam is Arjen Robben. De linkspoot is op tijd hersteld van zijn spierblessure. Voor recordinternational Frank de Boer en keeper Edwin van der Sar wordt het hun vijfde titeltoernooi met Oranje.

De selectie van het Nederlands elftal voor het Europees kampioenschap in Portugal:
Doel: Edwin van der Sar (Fulham), Ronald Waterreus (PSV), Sander Westerveld (Real Sociedad).
Verdediging: Frank de Boer (Glasgow Rangers), Wilfred Bouma (PSV), Giovanni van Bronckhorst (Barcelona), Johnny Heitinga (Ajax), Michael Reiziger (Barcelona), Jaap Stam (Lazio Roma).
Middenveld: Mark van Bommel (PSV), Phillip Cocu (Barcelona), Edgar Davids (Barcelona), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Ajax), Boudewijn Zenden (Middlesbrough).
Aanval: Pierre van Hooijdonk (Fenerbahce), Patrick Kluivert (Barcelona), Roy Makaay (Bayern MŁnchen), Andy van der Meyde (Internazionale), Ruud van Nistelrooy (Manchester United), Marc Overmars (Barcelona), Arjen Robben (PSV).
Standby: Jerrel Hasselbaink (Chelsea), Mario Melchiot (Chelsea), Paul Bosvelt (Manchester City) en Andrť Ooijer (PSV).

Ronald Waterreus, Wilfred Bouma, Johnny Heitinga, Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde, Arjen Robben en Ruud van Nistelrooy waren nog niet eerder actief op een EK of WK. Advocaat: ĎDe groep kent eigenlijk geen verrassingen en is een combinatie van ervaring, jeugd, inzicht en mentaliteit. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat de spelers waar ik mijn keuze uit kan maken allen fit zijn.í

Voor Frank de Boer en Edwin van der Sar wordt EURO 2004 het vijfde eindtoernooi. Met uitzondering van EURO 1996 (enkelblessure) en het WK in 2002 (Nederland geen deelnemer) was De Boer vanaf het Europees kampioenschap in 1992 present op alle eindtoernooien. Van der Sar maakt vanaf het WK í94 continu deel uit van de Oranjeselectie voor grote toernooien.

Van de selectie speelden veertien internationals ook tijdens de eindronde van EURO 2000 in eigen land. Twaalf internationals maakten tevens deel uit van de WKí98-groep. Bij EURO 1996 waren zes spelers van de huidige selectie present, op het WKí94 en EKí92 respectievelijk drie en een.

15-05-2004    Scheidsrechter uitgerust met spuitbus
UTRECHT - Tijdelijke markeringen op een voetbalveld moeten een einde maken aan de discussies over het voetbalmuurtje bij vrije trappen. Het voetbalmuurtje behoort bij vrije trappen op 9,15 meter afstand te staan. Deze tijdelijke markeringen worden gemaakt met onder meer kokosnotenmelk die uit een spuitbus komt. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

Scheidsrechters gaan het goedje volgend weekend gebruiken tijdens een jeugdtoernooi in Terberg. Met de kokosnotenspray kunnen de arbiters letterlijk een lijn trekken waar de voetballers achter moeten blijven. Een cirkel rond de bal moet voorkomen dat daarmee wordt gesmokkeld. Na een minuut verdwijnen de lijnen weer.

08-05-2004    Gratis spoedcursus Portugees voor voetbalfans
RIJSWIJK - Nog net voordat de vliegtuigen richting de EK-voetbalplaatsen in Portugal vertrekken, kunnen Nederlandse voetbalfans thuis meedoen aan een spoedcursus Portugees. Tijdens de gratis minicursus, Portugees EK 2004 geheten, leer je vooral voetbalkreten en krijg je praktische informatie.
Naast que bonito golo (wat een mooi doelpunt) leren de cursisten ook gepaste scheldwoorden in het Portugees om de scheidsrechter stijf te vloeken. Verder leert de cursist alles over de Portugese sterspelers, de steden waar Oranje voetbalt, maar ook hoe je de weg vraagt naar het stadion, hoe je een hotelkamer reserveert en hoe je in het Portugees een gesprek aanknoopt.
De cursus is aan te vragen op de website van LOI. Je krijgt dan een e-mail met een pdf-bestand. Het EK is van 12 juni tot en met 4 juli.

06-05-2004    Eerste EK-kaartjes volgende week op markt !
LISSABON - De eerste supporters ontvangen volgende week hun plaatsbewijzen voor het EK-voetbal in Portugal. Dat heeft toernooidirecteur Antonio Laranjo donderdag in Lissabon meegedeeld.
De persoonsgebonden kaartjes worden bij de ingang van de stadion door machines gecontroleerd. Van de 1,1 miljoen kaartjes is al 90 procent verkocht. Zes duels zijn nog niet helemaal uitverkocht. Kaarten voor deze wedstrijden zijn via internet verkrijgbaar.
Het Europees kampioenschap begint op 12 juni met een wedstrijd tussen Portugal en Griekenland. De finale is 4 juli in Lissabon.

04-05-2004    Programma meet prestatie Oranje-spelers
GRONINGEN - Analisten van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) houden de spelers van het Nederlands elftal tijdens het EK nauwkeurig in de gaten. De RuG heeft een uniek systeem ontwikkeld dat al tijdens een voetbalwedstrijd de effectiviteit van de spelers laat zien.
Het programma maakt gebruik van spraakherkenning. Een deskundig beoordelaar volgt vanaf de zijlijn de voetbalwedstrijd en spreekt in welke speler aan de bal is. "Er wordt een cijfer tussen de 1 en 5 aan iedere pass toegekend", aldus prof. Sierksma die het systeem heeft ontwikkeld.
De beoordelingen zijn al tijdens de wedstrijd in een grafiek af te lezen. Na afloop van de wedstrijd is in ťťn oogopslag duidelijk hoe effectief een speler gedurende de wedstrijd is geweest.
Sportjournalisten kunnen de grafieken gebruiken. Omdat de resultaten al tijdens de wedstrijd zijn af te lezen, kunnen ook tv-commentatoren er baat bij hebben, aldus Sierksma. De hoogleraar hoopt dat ook trainers en coaches het programma gebruiken.